Franse recepten voor thuis: quiche lorraine

Heeft u uw reis naar Parijs al geboekt? Kom dan helemaal in de vakantiestemming met deze typisch Franse recepten. Maak uw eigen quiche lorraine, trakteer de kinderen tijdens de lunch op een croque monsieur of sluit met met een crème brulée als toetje.

Quiche lorraine

Hoewel we de quiche lorraine in Nederland vaak als avondeten serveren, is het in Parijs een typisch lunchgerecht. Deze warme hartige taart komt oorspronkelijk uit de Frans-Duitse streek Lotharingen. In Parijs kunt u vaak een heerlijke taartpunt nuttigen, maar met dit recept waant u zich alvast in Frankrijk. Zet u alvast de volgende ingrediënten klaar:

  • 125 gram (room)boter (koud)
  • 250 gram bloem
  • 5 eieren
  • 200 gram spekblokjes of ontbijtspek
  • 150 mm melk
  • 250 ml crème fraïche
  • Geraspte kaas
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Olie
  • Een beetje ijskoud water

Zet ook alvast een bakvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnee klaar om de quiche in de bakken.

Bereiding van de quiche lorraine

Maak de boter klein door het in blokjes of reepjes te snijden. Meng het met de bloem en kneed er één ei door. Voeg naar smaak zout toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg en voeg eventueel kleine beetjes water toe om het deeg gladder te maken. Verpak het deeg goed in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

Bestuif uw werkblad met bloem. Rol uw deeg uit tot een ronde lap van ongeveer dertig centimeter doorsnede, zodat het groot genoeg is voor uw bakvorm. Vet uw bakvorm in en bestuif het met bloem. Doe nu de deeg in de bakvorm en druk deze goed aan. Prik met een vorm gaatjes in de deegbodem, zodat het dun en plat blijft. Verwarm nu de oven voor op 200 graden Celsius.

Snijd het spek in kleine blokjes en bak het op in een koekenpan met olie. Pak een kom en meng nu de overige vier eieren met de melk en crème fraîche. Meng ook de geraspte kaas door het mengsel. Voeg eventueel peper en nootmuskaat toe naar eigen smaak.

Verdeel de uitgebakken spekjes over de bodem. Schenk hier de vulling overheen en zet het voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak de quiche in ongeveer veertig minuten gaar in de oven.

U mag de quiche direct warm eten, maar u mag het ook even laten staan en lauw serveren. Heerlijk als lunch of avondeten.

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *