De Eiffeltoren tijdens een stedentrip in Parijs

Iedereen die in Parijs is geweest, heeft wel een foto van de Eiffeltoren gemaakt. Of van het prachtige uitzicht bovenop de toren met een adembenemend uitzicht over de stad. Dit monument, dat in het Frans ‘la tour Eiffel’ heet, is de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs. Ieder jaar bezoeken meer dan zes miljoen mensen wereldwijd dit bouwwerk. Daarmee is dit het meest bezochte monument ter wereld.

Wereldtentoonstelling

De Eiffeltoren is gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1889. Dit was een belangrijk jaar voor Frankrijk, omdat de Franse Revolutie toen precies honderd jaar geleden was. De constructie zou een kolossale toegangspoort worden tot de tentoonstelling, waar allerlei landen hun topstukken op het gebied van techniek, economie en sociaal-culturele ontwikkelingen zouden tonen.

In 1884 werd gestart met het ontwerp. Het gebouw is ontworpen door twee ingenieurs die werkzaam waren voor Gustave Eiffel. In 1887 startte de bouw, waarna het op 31 maart 1884 op tijd klaar was voor de opening van de wereldtentoonstelling.

Wetenswaardigheden

50 ingenieurs en 250 staalarbeiders werkten aan de bouw van de Eiffeltoren. Het monument bestaat uit:

  • Hoogte: 324 meter (inclusief antenne)
  • Drie etages (respectievelijk op 57,63 / 115,73 / 276,13 meter hoogte)
  • 1665 traptreden
  • Gewicht: 10,1 miljoen kilogram, waarvan 7,3 miljoen voor het metalen geraamte
  • 2,5 miljoen klinknagels

Eigenlijk was de bevolking van Parijs helemaal niet bij met de bouw van de toren. Ze vonden het maar een lelijke, moderne kolos van staal. Het zou eigenlijk na twintig jaar weer gesloopt worden, maar de Eiffeltoren werd gered omdat het waardevol was voor communicatiedoeleinden zoals de radio. Tegenwoordig wordt het echter beschouwd als een van de moderne Wereldwonderen, waar ook de bevolking van Parijs trots op is.

Bezoek de Eiffeltoren eens ’s avonds

Overdag is de Eiffeltoren al prachtig om te zien vanwege het iconische gebruik van metaal. Maar ook ’s avonds biedt de toren een fantastisch beeld. Als het donker is, worden de lampjes aangestoken en is de Eiffeltoren prachtig verlicht. In 1999 zijn deze lampjes aangebracht om de toren te verlichten op oudejaarsavond. Dit was zo’n geweldig succes dat besloten is om de toren iedere avond te verlichten.

Locatie

U vindt de Eiffeltoren aan de linkeroever van de Seine. Vanuit uw hotel kunt u eenvoudig met de metro naar deze bezienswaardigheid reizen. Lijn 6 (Bir-Hakeim) en lijn 9 (Trocadéro) stoppen hier vlakbij.

Openingstijden

U kunt de Eiffeltoren op ieder moment bekijken. Wilt u de toren beklimmen? Houd dan rekening met de openingstijden. U kunt tussen 9.30 en 23.00 uur gebruikmaken van de liften. In de zomervakantie is de toren zelfs tot middernacht open. De trap is van 9.30 tot 18.30 uur open. Alleen in de zomervakantie zijn de trappen ook tot 24.00 uur bereikbaar. Wilt u niet in de rij staan voor een kaartje? Dan is het mogelijk om vooraf kaarten te bestellen via de website van de Eiffeltoren (Engels). U heeft daarbij keus uit kaarten tot een bepaald platform, of helemaal tot de top.

Tickets kopen voor de Eiffeltoren