Eetgewoonten in Parijs

Op vakantie in Parijs komt u veel bekende eetgewoonten tegen. De Parijzenaren verschillen daarin gelukkig niet zo veel als wij. Toch zijn er een paar verschillen. Als u deze kent, beleeft u Parijs als een echte Fransman.

Het ontbijt

De mensen in de hoofdstad leven net zoals veel mensen in Amsterdam: ze zijn druk, gaan aan het werk en nemen niet altijd de tijd voor hun ontbijt. Daarom ziet u ’s ochtends vaak Parijzenaren die snel iets bij de bakker meenemen voor onderweg, of u ziet ze in een café of andere eetgelegenheid staand hun maaltijd nuttigen. Sluit u daar als toerist gerust bij aan als u een drukke dag voor de boeg heeft en weinig tijd neemt voor het petit déjeuner.

Gerechten voor het ontbijt

Parijzenaren met wat meer tijd in de ochtend, ontbijten thuis of onderweg. Het ontbijt bestaat meestal uit stokbrood of pain de campagne (meergranenbrood) met boter en jam. Zij drinken daarbij café au lait. Dit drinkt u in Frankrijk trouwens alleen in de ochtend. Na het ontbijt kiest u voor gewone koffie of espresso. En kijkt u er niet van op als u af en toe een Fransman ziet die zijn brood in de koffie dipt; in Parijs mag dat gewoon. Probeert u het zelf ook eens!

Daarnaast kunt u ook naar een bakker voor verse croissants of een heerlijke pain-au-chocolat. Dit is echter geen officieel ontbijt, maar een lekker extraatje. Daar kunt u zichzelf heerlijk mee verwennen tijdens een weekendje weg.

Lunchen in Parijs

Tussen twaalf en twee uur ’s middags is het ontzettend druk op de terrasjes en in de eetgelegenheden van Parijs. Het lijkt wel of alle kantoormedewerkers allemaal in één keer willen eten. Is het zo druk omdat ze allemaal zo veel verdienen in de stad? Nee hoor. In Frankrijk krijgen veel medewerkers speciale bonnen, zodat zij voor de helft van het geld uit eten kunnen. Dit heet een ticket resto. Als een bedrijf geen eigen kantine heeft, is een bedrijf verplicht om deze speciale kortingsbonnen aan hun personeel te geven. Maar veel andere bedrijven doen dit ook nog steeds uit gewoonte. En ook al mag het niet, sommige Fransen sparen deze lunchbonnen op zodat ze ’s avonds goedkoper uit eten kunnen bij een duur restaurant. Uit eten gaan zit dus echt in de eetcultuur van Parijs.

Tips voor lunchgerechten

Wilt u lunchen als een Fransman? Bestel dan voor le déjeuner een typisch Frans gerecht, zoals een heerlijke quiche. De quiche is in veel varianten te verkrijgen. De quiche lorraine (bekijk recept) is de bekendste hartige taart. Ook de croque monsieur (bekijk recept) is heel bekend. Deze Franse tosti met ham en kaas wordt vaak genuttigd tijdens de lunch. En wilt u er een spiegelei bovenop? Dan heet het een croque madame.

Wilt u geld besparen op uw lunch? Kies dan voor een dagmenu. Afhankelijk van het gerecht wordt deze vaak geserveerd met aardappelen of friet. Het is ook mogelijk om dit te bestellen met groenten, maar tijdens de lunch komt dit meestal in plaats van de aardappelen. Het is niet gebruikelijk om zowel groenten als aardappelen te nuttigen op dit tijdstip van de dag. De meeste Fransen drinken ook nog geen wijn tijdens de lunch. Dit wordt meestal pas genuttigd bij het avondeten.

Genieten van het avondeten

Le diner is voor de Parijzenaar een moment om te genieten. De werkdag zit erop en het is tijd voor ontspanning met familie of vrienden. Franse restaurants zijn vaak vanaf zeven uur ’s avonds open, al maken veel restaurants in Parijs wel een uitzondering voor toeristen eerder open te gaan. De Parijzenaar komt echter pas vanaf acht uur ’s avonds voor het avondeten. Het avondeten kan bescheiden zijn, maar ook heel uitgebreid. Een compleet diner bestaat uit vijf gangen: het voorgerecht, hoofdgerecht, kaasplankje, nagerecht en koffie. Kijk er ook nu weer niet van op dat sommige Parijzenaren de saus van hun bord halen met stokbrood, want dit hoort bij de Franse eetgewoonten. Het is een heerlijke manier om van de laatste beetjes saus te genieten.

Tips voor typisch Frans avondeten

Parijs staat bekend om de noordelijke Franse keuken. Een paar typische Franse gerechten zijn:

  • Franse uiensoep met stokbrood en kaas (voorgerecht)
  • Salade Niçoise (voorgerecht of bij het hoofdgerecht)
  • Coq au vin (hoofdgerecht)
  • Cassoulet (hoofdgerecht)
  • Steak tartar (hoofdgerecht)
  • Confit de canard (hoofdgerecht)
  • Le fromage (kaasplankje)
  • Crème brulee (nagerecht)
  • Tarte tartin (nagerecht)
  • Mousse au chocolat (nagerecht)

Tijdens het hoofdgerecht wordt meestal stokbrood geserveerd. Gebruik dit gerust om in de saus van het hoofdgerecht te dippen. Neemt u ook een kaasplankje na? Begin dan bij de kaassoorten met een lichtere smaak, en eindig met kazen met een sterke smaak. In die volgorde proeft u goed de nuances van iedere kaassoort. De koffie volgt meestal pas na het nagerecht. Fransen geven de voorkeur aan sterke koffie of espresso. Café au lait is immers voor het ontbijt.

Zoete tussendoortjes

Tijdens uw bezoek aan Parijs doet u meestal zo veel dingen op een dag, dat u wel een tussendoortje kan gebruiken. De Fransen noemen dit le goûter. Als u met kinderen op reis gaat, zullen ze zeker genieten van de Franse lekkernijen zoals nougat (noga), choux a la creme (slagroomsoesjes), macarons (koekjes), pâtes de fruits (vruchtensnoepjes met veel suiker) en caramel au beurre salé (zoute caramelspread, ook heerlijk op een stokbroodje bij het ontbijt of op pannenkoeken en desserts). Deze zoete herinneringen doen u nog lang terugdenken aan al het heerlijks dat Parijs te bieden heeft.