Sacré-Coeur in Parijs – alles over deze basilique

De Sacré-Coeur is een bijzondere rooms-katholieke kerk die zeker niet mag ontbreken bij uw bezoek aan Parijs. U ziet hem al van verre. De prachtige witte kerk ligt op de heuvel de Montmartre in Parijs. In de Sacré-Coeur vindt u rijkelijke versieringen, zoals diverse schilderijen en beeldhouwwerken, en een van de grootste afbeeldingen ter wereld van Jezus. Bovendien heeft u op de heuvel een fantastisch uitzicht over de stad.

Romantiek bij het Heilig Hart

Een bezoek aan de Sacré-Coeur heeft een zekere romantiek over zich. Wie de film Amélie heeft gezien, herkent meteen het pleintje met de draaimolen, dat onderaan de heuvel ligt. Daarna kunt u lopend de 222 treden omhoog, of u neemt op uw gemak de kabelbaan naar boven. De Sacré Coeur is na de Eiffeltoren het hoogste punt in Parijs. Bovenaan geniet u van een prachtig uitzicht over de stad.

Geschiedenis

De basiliek is gebouwd ter ere van de 58.000 doden die zijn gevallen tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Oorspronkelijk werd het geld voor de bouw bijeengebracht door katholieke Fransen. Uiteindelijk nam de Franse Staat het project en de kosten over. De bouw duurde van 1875 tot 1914. Helaas kwam Frankrijk toen opnieuw in oorlog met Duitsland. De Sacré-Coeur is pas in gebruik genomen na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918.

Architectuur

De kerk is vooral bekend om zijn stralend witte verschijning. Het witte materiaal bestaat uit travertijn, een zacht soort kalksteen uit Frankrijk. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het een witte kalklaag afstoot bij regen. Daardoor blijft de kerk stralend wit, zonder dat de kleur veel onderhoud nodig heeft. Daarnaast valt het op dat er verschillende bouwstijlen zijn gebruikt, zoals de Romaanse en Byzantijnse stijl. Dat komt omdat er twee architecten aan het gebouw hebben gewerkt. Toen de oorspronkelijke architect Paul Abadie in 1884 stierf, werd zijn project voorgezet door Lucien Magne. Hij voegde onder andere de hoge klokkentoren toe.

Bekijk een sfeerimpressie van de Sacré-Coeur

Interieur

Sacré-Coeur is Frans voor Heilig Hart. Hierin staat spiritualiteit, liefde en barmhartigheid centraal. Binnen vindt u diverse mooie beeldhouwwerken en schilderijen. Het hoogtepunt is het enorme mozaïek van Christus in majesteit. Met dit formaat is het een van de grootste afbeeldingen van Jezus ter wereld. Verder kunt u ook afdalen naar de crypte.

Toegang Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur ligt op de heuvel de Montmartre in Parijs. Als u daar eenmaal bent, kunt u omhoog via de vele treden, of u pakt de kabelbaan. Hiervoor betaalt u met een metrokaartje van Parijs. Wilt u de kerk betreden? Dan is het raadzaam om uw schouders te bedekken en de kerk rustig te betreden. U kunt gratis naar binnen.