Notre Dame in Parijs: bezoek deze unieke kathedraal

Wie Parijs bezoekt, kan de stad niet verlaten zonder een bezoek aan de beroemde kathedraal de Notre Dame. De rooms-katholieke kathedraal ligt op het Seine-eiland midden in Parijs. Dit spectaculaire godshuis is meer dan achthonderd jaar oud en een must-see tijdens uw stedentrip naar Parijs.

Het zal ongetwijfeld ook indruk maken op uw kinderen, vooral als zij de Disneyfilm De klokkenluider van de Notre Dame hebben gezien. In deze film is de kathedraal het huis van de gebochelde hoofdpersoon. Uw kinderen zullen zeker diverse details herkennen, zoals de waterspuwers waardoor het regenwater weg kan stromen.

Architectuur en bezienswaardigheden

De Notre Dame is een meesterwerk van de Franse gotiek. Men was in het jaartal 1163 gestart met de bouw van de Notre Dame. Pas in 1345 was de bouw helemaal klaar. Wanneer u de kathedraal met al zijn details bezoekt, zult u begrijpen waarom men zo lang bezig is geweest met de bouw.

De westgevel van de kathedraal is voorzien van 28 fraaie sculpturen. Deze zijn gesitueerd rond drie portalen: het Mariaportaal, het Portaal van het Laatste Oordeel en het Anneportaal. Uniek is vooral de koningsgalerie boven deze portalen. Dit staat symbool voor de verbintenis tussen de Franse monarchie en de kerk. Oorspronkelijk stonden er ook beelden van Bijbelse koningen. Deze zijn tijdens de Franse revolutie helaas verwoest. In 1977 zijn een aantal begraven koppen teruggevonden.

Een ander uniek element zijn de luchtbogen. De Notre Dame is een van de eerste kerken waarbij dit werd toegepast. Eigenlijk was dat niet de bedoeling van de architecten: ze wilden elegantere, dunnere muren bouwen, maar die konden het gewicht niet dragen. De luchtbogen zijn gebouwd om het inzakken en scheuren in de muren te voorkomen. Sindsdien is dit ook bij andere kerken toegepast.

In de kathedraal worden drie relikwiën bewaard van Jezus Christus. Dit zijn de doornenkroon, een deel van het kruis en een van de nagels die zijn gebruikt bij de kruisiging.

Beklimmen van de Notre Dame

Het is mogelijk om de Notre Dame te beklimmen vanaf de zuidelijke toren. Na vierhonderd smalle treden wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Parijs. Wilt u wachttijden vermijden? Ga dan vroeg in de ochtend, wanneer het nog rustig is.

De Notre Dame is gratis toegankelijk. Voor het beklimmen dient u echter wel een kaartje te kopen. De prijs daarvan bedraagt ongeveer € 8,50 per persoon. De kathedraal is elke dag van het jaar geopend van 8:00-18:45 uur (tot 19:15 op zaterdag en zondag) en is prima met de Metro te bereiken.

Of bezichtig dit monumentale gebouw ook eens vanaf het water. Tijdens één van de rondvaarten over de Seine vaart de boot ook langs de Notre Dame.

Tickets kopen