Franse recepten voor thuis: croque monsieur

Gaat u binnenkort op vakantie naar Parijs? Met deze recepten komt u helemaal in de vakantiestemming. Geniet van uw eigen klassieke quiche lorraine uit de oven, een croque monsieur of smul van uw eigen crème brulée.

Croque monsieur

De croque monsieur wordt in Parijs meestal genuttigd als lunchgerecht. Het is het best te vergelijken met een tosti. Hiervoor heeft u het volgende nodig:

  • 8 sneetjes witbrood
  • 8 plakjes schouderham
  • 30 gram (room)boter
  • Peterselie

Zet de volgende ingrediënten klaar voor de saus:

  • 25 gram (room)boter
  • 30 gram bloem
  • 300 mm melk
  • 75 gram geraspte kaas (bijv. Emmentaler)
  • Zout en peper

Bereiding van de croque monsieur

Begin met de bechamelsaus. Smelt daarvoor de boter op laag vuur en voeg bloem toe. Zodra dit gaat glimmen, voegt u melk toe. Roer het goed en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de helft van de kaas bij de saus en roer tot de kaas is opgewarmd.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer de boter op vier sneetjes brood en leg de ham erop. Bestrooi dit met de andere helft van de geraspte kaas. Leg daar de boterham bovenop. Leg nu de boterhammen op een bakplaat met bakpapier. Schep een lepel van de bechamelsaus  op de boterhammen en bak het in ongeveer acht minuten in de oven. Laat ze daarna iets afkoelen en garneer uw Croque monsieurs met peterselie.

Croque madame

Tover uw croque monsieur om tot een croque madame. Dat is heel gemakkelijk: u hoeft alleen maar een spiegelei bovenop te leggen. Met een schijfje ananas maakt u een croque Hawaii. Welke variaties kent u nog meer?

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *