Franse recepten voor thuis: crème brulée

In Parijs vindt u de échte crème brulée; een heerlijk toetje naar traditioneel Frans recept. Maar u komt thuis ook al helemaal in de vakantiestemming door uw eigen nagerecht te maken. Heerlijk na uw zelfgemaakte croque monsieur of quiche lorraine.

Crème brulée

Crème brulée betekent letterlijk ‘gebrande room’. Het bestaat uit een custard toetje met bovenop een laag suiker. Doordat u het suiker een korte tijd verhit, wordt het gekarameliseerd. Vandaar de naam crème brulée. Als u dit zelf wilt maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Zorg ervoor dat u het nagerecht bereid in bakjes die in de oven kunnen, zoals de klassieke glazen crème bruléeschaaltjes.

Bereiding van de crème brulée

Meng de slagroom en melk in een pan. Snij de vanillestokjes open en schraap de binnenkant eruit. Doe dit ook in de pan en verwarm het samen op een laag vuur. Roer regelmatig en laat het niet koken.

Klop de dooiers handmatig los met een garde of vork en gooi het eiwit weg. Spatel er 100 gram kristalsuiker door. Zorg dat het goed mengt, zonder dat er schuim ontstaat. Giet nu de warme mix van melk, room en vanille al roerend bij de eieren. Laat het dan twintig tot dertig minuten rusten, zodat al het schuim is verdwenen.

Verwarm de oven voor op 125 graden Celsius. Doe het mengsel in aparte ovenschaaltjes of speciale crème bruléekommetjes. Laat het nagerecht ongeveer een uur in het midden van de oven staan, zodat de custard stevig wordt. Haal de schaaltjes eruit en koel het goed af, bijvoorbeeld in de koelkast.

Als de custard goed is afgekoeld, strooit u een dunne laag bruine suiker en kristalsuiker over de bovenkant van het toetje. Gebruik eventueel een zeef om het nog fijner te verdelen. Heeft u een brander? Verhit hiermee de suikerlaag. De suiker moet smelten en karamelliseren, maar mag niet verbranden. Heeft u geen gasbrander? Dan kunt u de nagerechten korte tijd onder een hete grill plaatsen. Let goed op dat de suiker niet verbrandt, maar mooi goudbruin kleurt.

De crème brulée kan warm geserveerd worden, maar dat is de Hollandse manier. In Parijs wordt dit nagerecht koud geserveerd.

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *