Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is tegenwoordig een van de populairste musea in Parijs, maar het is pas sinds 1986 een museum. Daarvoor stond het bekend als Gare d’Orsay en deed het dienst als station. Dat ziet u nog goed terug in de bouw. De lange stationshal heeft een halfrond dak van gietijzer en glas, wat heel typerend is voor dit museum. Nu doet het dienst als museum. U ziet hier beroemde kunstwerken van onder andere Van Gogh, Monet, Rodin, Gaugin en Mondriaan.

Vindt u het Louvre te druk? Kom dan naar Musée d’Orsay voor hoogtepunten uit de Franse kunstgeschiedenis.

Moderne en postmoderne kunst (1848-1914)

In het Musée d’Orsay vindt u allerlei kunstwerken, zoals schilderijen, beeldhouwwerken, cinematografie, fotografie en architectuur. De nadruk ligt op negentiende-eeuws Franse kunst van 1848 en 1914. Hier vindt u veel impressionistische kunst, waarbij de beleving van de kunst veel belangrijker is dan het realisme. Voorbeelden van impressionistische kunstenaars in het museum zijn Manet, Monet, Renoir, Degas, Gauguin, Vincent van Gogh (inclusief enkele beroemde zelfportretten), Cézanne en Rousseau. Op al deze meesterwerken wordt u op slag verliefd in de stad van de liefde.

Beeldhouwwerken: Rodin

Het museum heeft ook een grote collectie beeldhouwwerken in allerlei stijlen, zoals realisme, primitivisme en eclecticisme. Een van de beroemdste beeldend kunstenaars was Rodin. U kent hem waarschijnlijk vooral van het beroemde beeld De Denker uit 1881. In diezelfde periode heeft hij nog veel meer beeldhouwwerken gemaakt, zoals bustes van Madame Vicuna en Aimé-Jules Dalou, Fugit Amor en Monument à Balzac. Deze drie en nog veel meer beeldhouwwerken vindt u in Musée d’Orsay in Parijs.

Leuke feitjes over Musée d’Orsay

  • Het oorspronkelijke station is vernoemd naar een dok genaamd Quai d’Orsay
  • De metalen constructie van het gebouw is zwaarder dan de Eiffel toren
  • Het station werd opgeheven toen de perrons te kort werden voor de lange treinen
  • Vanuit de uitkijktorens achterin het museum kijkt u over het hele museum uit

Tip: combineer met een rondvaart

Bezoek Musée d’Orsay eens per boot. Het museum is een van de tussenstops tijdens een rondvaart over de Seine. Na uw museumbezoek stapt u zo weer op de boot om rustig te genieten van het prachtige uitzicht over het water.

Opening, prijzen en combitickets

  • Maandag gesloten
  • Tip: iedere eerste zondag van de maand heeft u gratis toegang
  • Normale toegangsprijs: 11 euro p.p.
  • Personen tot en met 18 jaar gratis toegang
  • Tip: voor slechts 3 euro p.p. extra kunt u ook Musée d’Orangerie bezoeken
  • Tip: voor slechts 15 euro p.p. heeft u een combinatieticket voor Musée Rodin

Tickets kopen voor Musée d’Orsay