Eten en drinken

De Franse keuken is bekend om zijn enorme diversiteit. Daarnaast zijn er maar weinig steden zoveel restaurants met topkoks hebben als Parijs. Dat maakt de stad tot een smaaksensatie voor iedereen die van lekker eten houdt.

Parijs kent vele exclusieve restaurants waar u bediend wordt door uw eigen ober en waar de wijn ingeschonken wordt door een sommelier. In deze restaurants krijgt u wel een flinke rekening. Gelukkig kunt u ook voor minder geld zeer goed eten in Parijs. In kleine bistro’s kunt u vaak voor een betaalbare prijs heerlijk eten. Veel van deze bistro’s hebben jonge kooktalenten in de keuken staan die de topkoks graag willen evenaren.

Uit eten in Parijs

Wanneer u ’s avonds uit eten wilt gaat dient u er rekening mee te houden dat de meeste restaurants pas om 19:00 uur open gaan. Dit komt doordat men in Frankrijk vaak iets later stopt met werken dan wij in Nederland gewend zijn. Vaak zijn de restaurants ’s middags open voor lunch, tussendoor gaan zij dicht en ze openen rond 19:00 uur de deuren voor het diner. De traditionele Franse maaltijd bestaat uit drie of meer gangen en men neemt hier uitgebreid de tijd voor. Voor de lunch neemt men tegenwoordig wat minder tijd. Vaak kiest men dan voor de formule, een voordelige aanbieding bestaande uit 2 gangen.

De Franse keuken

De gerechten die we in Nederland kennen als ‘de Franse keuken’, zijn voornamelijk afkomstig uit het chique deel van Parijs. De gerechten zijn veelal geïnspireerd op ingrediënten die in het noordelijk deel van Frankrijk veel worden gebruikt. Franse wijnen en kazen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar de gerechten uit Frankrijk zijn veel uitgebreider dan de dure gerechten van toprestaurants.

Veelgebruikte ingrediënten zijn boter, crème fraîche, appels, olijfolie, kruiden en tomaten. In het zuidwesten worden eendenvet, foie gras, pens en champignons gebruikt. En tegen de Duitse grens aan komen ook typisch Duitse gerechten aan bod, zoals reuzel, worst, bier en zuurkool.

Daarnaast vindt u in de moderne Franse keuken steeds meer invloeden van buitenaf. Franse koks hebben zich al tientallen jaren laten inspireren door de Chinese en Noord-Afrikaanse keuken, zodat een gerecht met couscous niet zo’n vreemde eend in de bijt is voor de Fransman. Naast de Franse keuken vindt u in Parijs onder andere ook veel Pizzeria’s, Turkse en Portugese restaurants.

Tip voor foodies

Tip! Wanneer u goed voorbereid een restaurant in Parijs wilt zoeken, kunt u het boekje “Heerlijk Parijs” van Thrish Deseine aanschaffen. Ze deelt haar kennis en de geheimen van de Franse keuken. Haar verzameling adressen voor foodies, in de stad en online, is een onmisbare bron voor wie wil eten in een van haar favoriete restaurants, of de beste ingrediënten of keukengerei wil kopen.

Diverse soorten restaurants

In Frankrijk hanteert men iets andere namen voor eetgelegenheden dan in Nederland. Hier vindt u een aantal voorbeelden waar u terecht kunt voor een hapje eten:

 • Bistro(t)
  Bistro’s zijn (veelal) kleine restaurants waar de klassieke Franse keuken of traditionele streekgerechten worden geserveerd. Er zijn zowel luxe als voordelige bistro’s. De sfeer in een bistro is ongedwongen, zeker in vergelijking tot de strenge etiquette in sterrenrestaurants.
 • Brasserie
  Een brasserie is een Frans eetcafé. Hier kunt ook ’s avonds laat nog terecht voor een maaltijd.
 • Café
  In Frankrijk is een café niet zozeer een drinkgelag, maar een eetcafé. Het zijn een soort bistro’s. In de meeste cafés kunt u zowel ’s middags als ’s avonds een warme maaltijd krijgen.
 • Salon de Thé
  U wilt een kopje koffie met gebak? Hiervoor gaat u in Parijs naar een salon de thé. Dus niet naar een café.

Lees ook: Eetgewoonten in Parijs of Franse recepten voor thuis