Paleis van Versailles

Op negentien kilometer afstand van Parijs ligt het plaatsje Versailles. Hier is het beroemde Château de Versailles waar onder andere Lodewijk de Veertiende als een ware zonnekoning heeft geleefd. Het paleis is nu een schitterend museum. Het paleis en de tuinen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als u tijdens uw stedentripje langer in Parijs bent, is het zeker de moeite waard om hier een dag heen te gaan.

Lodewijk de Veertiende

Het Paleis van Versailles was oorspronkelijk gebouwd als jachtpaviljoen voor de koninklijke familie. Zo hoefden zij niet steeds op en neer te reizen tussen de stad en het platteland. Maar Versailles werd pas echt beroemd door koning Lodewijk de Veertiende. Lodewijs vader (Lodewijk de Dertiende) stierf toen zijn zoon pas vier jaar oud was. Daardoor werd Lodewijk de Veertiende als kind al koning, maar zijn moeder nam dit voor hem waar tot hij oud genoeg was om te regeren. Lodewijk wilde niet in Parijs wonen, omdat hij de adel niet vertrouwde en nare herinneringen had aan opstanden. Daarom liet hij Versailles in 1964 grootscheeps verbouwen. Pas in 1682 was het gereed, zodat hij hier kon wonen.

Het Paleis van Versailles werd een waar feestpaleis, vol feesten, vreetpartijen, buitenechtelijke uitspattingen, minnaressen en diverse kinderen. Het paleis is qua architectuur en inrichting uitvoerig versierd volgens het ijdele karakter van Lodewijk de Veertiende. Alleen het beste van het beste was goed genoeg, in zowel architectuur, mode en vooral heel veel luxe. Aan het begin van de zeventiende was Italië het land met de goede smaak waar iedereen naar opkeek, maar aan het eind van deze eeuw had Lodewijk de Veertiende gezorgd dat de hele wereld alleen nog maar naar Frankrijk keek. Zijn Château was het allergrootste pronkstuk van smaak en luxe, kortom: de levensstijl van de Zonnekoning.

Museum

Tijdens de Franse Revolutie werden veel kunstwerken, meubelen en andere onderdelen van het interieur overgebracht naar het Louvre in Parijs en andere Parijse musea. Veel meubelen werden per opbod verkocht. Daarna gebruikte Napoleon Versailles opnieuw als een zomerverblijf. In 1830 werd het paleis veranderd in een museum om de Franse glorie opnieuw te vieren. Veel kleine verblijven werden in die tijd afgebroken of omgebouwd tot een grotere zaal voor tentoonstellingen.

Tips voor uw bezoek aan Versailles

Versailles is ontzettend groot met zijn park en natuurlijk het ontzagwekkend grote paleis. Binnen kijkt u uw ogen uit. De muren van bladgoud en de vele plafondschilderingen zijn overweldigend. Ook ziet u nog veel meubelen uit die tijd in de stijlen barok, classicistisch en empire. Hier zijn een aantal hoogtepunten die u gezien wilt hebben tijdens uw bezoek:

Spiegelzaal

De Spiegelzaal is de grootste en bekendste zaal van het Paleis van Versailles. Ten tijde van Lodewijk de Veertiende werden hier zijn gasten ontvangen. In deze balzaal zijn vele koninklijke feesten gevierd. Het heeft veel mooie muurschilderingen, standbeelden en bustes. Kenmerkend zijn vooral de meer dan 350 spiegels, waaraan de zaal zijn naam verleent. Op 28 juni 1919 was deze zaal het decor voor het Verdrag van Versailles. Dat was het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog.

Koninklijke slaapkamer

De koninklijke slaapkamer was het centrale punt van Lodewijk de Veertiende. Hoewel het hemelbed een reconstructie is, geeft het een zeer treffend beeld. In deze kamer was het vroeger een drukte van belang: hofdienaren kleedden hem aan, terwijl bevoorrechte lieden mochten toekijken hoe hij opstond. ’s Avonds herhaalde dit proces zich in omgekeerde volgorde. Uiteindelijk stierf hij in 1715 in zijn bed in deze ruimte.

Koninklijke kapel

Lodewijk XIV was een gelovig man. Hij heeft diverse kapellen laten bouwen. De koninklijke kapel was de vijfde die werd gebouwd. Kenmerkend is de verhoogde loge, vanwaar de zonnekoning zelf de mis kon bijwonen, zonder dat hij tussen medewerkers hoefde te zitten.

Opera

Muziek was belangrijk aan het Franse hof. Mozart heeft hier ooit gespeeld, en later is het ook inspiratie geweest voor beroemde operazangers zoals Pavarotti. Lodewijk de Zestiende is hier getrouwd met zijn Marie Antoinette. Het auditorium van het operagebouw heeft een uitstekende akoestiek, omdat het volledig uit hout is gemaakt. Het biedt plaats aan 700 mensen. Hier worden tegenwoordig nog steeds concerten gegeven.

Park en tuinen

Bij goed weer kunt u zich even als een god in Frankrijk wanen in de prachtige tuinen van Versailles. De tuinen zijn de grootste paleistuinen ter wereld en maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is vooral beroemd om zijn geometrische patronen. Van bovenaan vormen de paden, bloemperken en bomen voor een bijzonder schouwspel. U vindt hier ook diverse fonteinen en bassins. In de tuinen vindt u ook twee kleinere paleizen: het Grand Trianon en Petit Trianon. Hier trokken de diverse Franse koningen zich terug als ze wat meer privacy wilden.

Praktische tips

  • Het Paleis van Versailles is ontzettend groot. Plan daarom van te voren wat u zeker gezien wilt hebben.
  • Kom in de ochtend of pas na vier uur ’s middags om de langste wachtrijen te vermijden. Bestel eventueel uw ticket vooraf via internet.
  • Let goed op dat u het juiste ticket koopt. Een paleisticket kost ongeveer 15 euro per persoon, terwijl u met een uitgebreider ticket van 18 euro ook de tuinen en andere verblijven kunt zien. Het is gratis voor personen tot 26 jaar.
  • Chateau de Versailles is op maandagen gesloten. Dinsdag en zondag zijn de drukste dagen.
  • Tijdens een rondleiding met een gids kunt u meer ruimtes zien, dan wanneer u er zelfstandig rondloopt. Hiervoor betaalt u ongeveer 7 euro extra bovenop uw entreeprijs.

Vervoer vanuit Parijs

Versailles ligt op ongeveer 19 kilometer afstand van Parijs. Als u met de trein vanaf station Montpernasse in Parijs vertrekt (RER lijn C5), dan bent u in ongeveer een halfuur tijd op het station Versailles-Rive-Gauche-Chateau. Vanaf hier is het nog zo’n vijf minuten lopen.

Tickets alvast online kopen

Voorkom de lange wachtrij en ga direct naar binnen. Verlies geen tijd en krijg voorrang bij de toegang. Koop alvast tickets via internet: